Gember, een specerij en veelzijdig medicijn

4 augustus 2018

In de Griekse oudheid werd gember al gebruikt als medicijn. Het werd toen al verwerkt in een kompres tegen hoofdpijn. Of er werd thee van gemaakt en gebruikt bij griep, spierpijn of bij maag- en darmproblemen. Dat is misschien wel de reden dat dit kruid al zo lang wordt onderzocht. Wetenschappelijk is nu bewezen dat gember heel veel werkzame bestanddelen bevat die geneeskrachtig zijn op veel gebieden.

Gember kan vers gebruikt worden in je gerecht of vervangen worden door gemalen gember. De chemische samenstelling van verse, halfdroge en droge gember zijn verschillend. Maar alledrie de vormen bieden andere extra voordelen voor je gezondheid.

In verse gember zit bijvoorbeeld gingerol. Gingerol is de belangrijkste bioactieve stof in gember. Het is een krachtige ontstekingsremmer en antioxidant. Gingerol kan het risico op infecties helpen verminderen. Gingerol stimuleert de lever.

Als gingerol wordt verhit ontstaat ook 6-gingerol. Dit bestanddeel zorgt ervoor dat misselijkheid (door welke oorzaak dan ook) en overgeven verminderen.

Als de wortelstok wordt gedroogd en verhit, wordt gingerol omgezet in shogaol. Shogaol werkt vooral pijnstillend en ontstekingsremmend.

Uit onderzoek blijkt dat gember kan leiden tot een lagere bloedsuikerspiegel, een beter cholesterolniveau en minder ontstekingen. Gember is zeer effectief tegen hoofdpijn en migraineklachten. Als je wilt afvallen is het verwerken van gember in je eten een goed idee. Het draagt namelijk bij aan een betere vetverbranding en je hongergevoel neemt erdoor af. Gember verbetert de spijsvertering. Daarnaast heeft gember een ontstekingsremmende en weerstand verhogende werking.

Wil je meer weten over afvallen, een gezondere leefstijl of meer energie gedurende de dag? Of ben je op zoek naar een gezondere leefstijl en wil je begrijpen wat daarin belangrijk is? En vind je het prettig om thuis, in je eigen tempo, online begeleid te worden?

Dan is de Eatzo cursus echt iets voor jou! Klik hiervoor meer informatie.