Hoe gezond is knoflook?

28 juli 2018

Knoflook is een plant die behoort tot de uienfamilie. In de oudheid werd knoflook vooral gebruikt voor de geneeskrachtige werking. Tegenwoordig is knoflook een populair ingrediënt in de keuken vanwege de heerlijke geur en smaak. Een hele goede zaak, want knoflook is inderdaad erg gezond.

Nu is bekend dat de meeste gezondheidseffecten worden veroorzaakt door de zwavelverbinding allicine. Allicine is ook verantwoordelijk voor de uitgesproken knoflookgeur. Deze stof komt alleen vrij als knoflook rauw wordt gekneusd of fijn wordt gesneden. Als je het kookt voordat het is geplet, heeft het niet dezelfde gevolgen voor je gezondheid. Daarom is de beste manier om knoflook rauw te consumeren, door het te pletten of te snijden en een tijdje te laten staan ​​voordat je het aan je recept toevoegt.

Als je knoflook eet, reist allicine via het spijsverteringskanaal door het hele lichaam, waar het beetje bij beetje zijn krachtige biologische effecten geeft.

Knoflook is zeer voedzaam, bevat weinig calorieën en is rijk aan vitamine C, vitamine B6 en mangaan. Het bevat ook verschillende hoeveelheden sporenelementen. Knoflook bevat antioxidanten die beschermen tegen celbeschadiging en veroudering. Knoflook werkt antiviraal, antibacterieel en antischimmel. Het ontgift, verlaagt het ‘slechte’ cholesterol en verlaagt de bloeddruk. Knoflook reinigt de bloedvaten, verbetert het hartritme, werkt slijmoplossend en ondersteunt de slijmvliezen.

Het is makkelijk (en heerlijk) om knoflook in je huidige dieet op te nemen. Het is een smakelijke aanvulling op de meeste hartige gerechten, met name soepen en sauzen. Maak bijvoorbeeld eens een dressing voor je salade met knoflook: Pers een paar teentjes knoflook met de knoflookpers en meng dit met olijfolie extra vierge, een beetjes citroensap en wat zout en zwarte peper.

Wil je meer weten over afvallen, een gezondere leefstijl of meer energie gedurende de dag? Of ben je op zoek naar een gezondere leefstijl en wil je begrijpen wat daarin belangrijk is? En vind je het prettig om thuis, in je eigen tempo, online begeleid te worden? Dan is de Eatzo cursus echt iets voor jou! Klik hier voor meer informatie.