Wat je nog niet wist over (Nederlandse) chocolade…

3 juli 2018

Pure chocolade van goede kwaliteit en met een cacaogehalte van meer dan 70% is heel gezond en voedzaam. Het bevat veel oplosbare vezels, mineralen en antioxidanten. Het anti-oxiderend effect van pure chocolade is zelfs hoger dan die van bosbessen. Het eten van pure chocolade vermindert het risico op hartaandoeningen en verbetert de hersenfunctie.

Maar let op, dit geldt over het algemeen niet voor Nederlandse chocolade. Deze cacao heeft een proces ondergaan, waardoor van de heilzame stoffen nog maar weinig over blijft. In Nederland legde Coenraad Johannes van Houten in 1828 de basis voor de bereiding van cacaopoeder, cacaoboter en chocolade. Hij vond uit hoe cacaoboter van de cacaomassa gescheiden kon worden. Dit gebeurt onder hoge temperatuur. Maar ook bedacht Van Houten het alkaliseren. Alkaliseren is het toevoegen van kaliumcarbonaat om de aanwezige zuren in de cacao te neutraliseren. Deze methode wordt nu in Nederland nog steeds gebruikt om chocolade donkerder te maken en de bittere smaak te verminderen. Verschillende onderzoeken hebben echter aangetoond dat alkaliseren de hoeveelheid antioxidanten in chocolade aanzienlijk vermindert.

Als je maximaal wilt profiteren van de gezondheidsvoordelen van chocolade, koop dan rauwe cacao in bijvoorbeeld de Natuurvoedingswinkel.

Een recept om zelf heerlijk gezonde brownies te maken.